preloader
We Brand Creative is nu Qore Digital. Binnenkort volgt onze nieuwe website op www.qore.digital.
Blog - Gutenberg pagebuilder

Gutenberg: de langverwachte pagebuilder van WordPress is hier

Nieuwe WordPress pagebuilder vergroot gebruiksgemak en flexibiliteit

Tijdens WordCamp 2018, de grootste WordPress conferentie van Europa, speelde de aankondigingen rondom pagebuilder Gutenberg een prominente rol. We kunnen zelf niet wachten tot we met Gutenberg aan de slag kunnen gaan, maar ook voor jou als eindgebruiker levert Gutenberg een aantal mooie voordelen op. We leggen het graag aan je uit!

Gutenberg in grote lijnen

Gutenberg is een lichtgewicht pagebuilder, welke geïntegreerd is in de eerstvolgende grote update van WordPress (5.0). Dankzij Gutenberg is een beheerder van een WordPress website flexibeler in het opbouwen van een pagina of bericht. Waar het met de huidige versie van WordPress alleen mogelijk is om een pagina te voorzien van tekst en media, ben je met Gutenberg in staat om ook een complete lay-out te maken doormiddel van handige blokken en kolommen.

Het idee achter Gutenberg

Eén van de belangrijkste argumenten voor de ontwikkeling van Gutenberg is de flexibiliteit voor jou als eindgebruiker. WordPress is door de jaren heen een volwaardig CMS geworden en alleen content schrijven (tekst) volstaat niet meer. Met Gutenberg heb je als eindgebruiker meer flexibiliteit als het gaat om de opbouw van pagina’s, custom post types en berichten.

Met de huidige versie van WordPress heb je zo nu en dan wat kennis nodig van HTML en/of CSS om het gewenste resultaat te behalen, zoals bij het maken van kolommen. Met Gutenberg is dit verleden tijd en kun je ook zonder technische achtergrond de volledige lay-out van een pagina gemakkelijk aanpassen. Het beheren van een website wordt hierdoor toegankelijker en tijdrovend.

Matt Mullenweg presenteert Gutenberg WordCamp 2018
Matt Mullenweg presenteert Gutenberg tijdens WordCamp (Foto: WordCamp Europe)

De voordelen van werken met Gutenberg

Per website zullen de voordelen van Gutenberg verschillen, maar om je alvast een idee te geven benoemen we hieronder de algemene voordelen van Gutenberg:

  • Gutenberg biedt meer mogelijkheden voor het opbouwen van een pagina of een bericht. 
  • Je kunt dankzij Gutenberg sneller de lay-out van je pagina bepalen, waardoor werken een stuk efficiënter wordt.
  • De toegankelijkheid van de pagebuilder zorgt ervoor dat je geen kennis van programmeertaal meer nodig hebt voor het realiseren van een pagina of bericht.
  • Gutenberg werkt sneller dan de huidige tekstverwerker en slaat wijzigingen real-time op. Zo weet je zeker dat jouw wijzigingen niet verloren gaan wanneer je deze per ongeluk een keer vergeet op te slaan. 
  • Teksten die in programma’s als MS Word of Google Docs zijn geschreven, kun je in Gutenberg plakken zonder de opmaak mee te nemen. Dit maakt werken nog efficiënter. 
  • De Gutenberg editor is volledig responsive, waardoor je op elk apparaat aan de slag kunt met de realisatie van jouw WordPress project.

Releasedatum Gutenberg

Matt Mullenweg, één van de twee oprichters van WordPress, vertelde tijdens WordCamp dat er nog geen precieze datum bekend is voor de lancering van WordPress 5.0. De release van WordPress 5.0 staat in ieder geval voor augustus gepland, hierin wordt ook de introductie van Gutenberg meegenomen. Nog heel even geduld dus!

Wist je dat pagebuilder Gutenberg is vernoemd naar Johannes Gutenberg, een Duitse drukker die wordt gezien als één van de grondleggers van de boekdrukkunst? Gutenberg, de drukker, hield zich veel bezig met de blokdrukkunst – wat perfect aansluit op de blokken binnen pagebuilder Gutenberg!

WordCamp 2018

Om hierop in te spelen, starten we bij We Brand vanaf augustus met het in kaart brengen van de voordelen van Gutenberg voor jou als website eigenaar. We maken graag samen met jouw een plan de campagne voor de implementatie van Gutenberg in jouw website of webshop, zodat jij de mogelijkheden van deze pagebuilder ten volste kan benutten.

Lees hier de blog met ons verslag van WordCamp 2018. We behandelen hierin de 5 belangrijkste tips die de grootste WordPress conferentie van Europa ons geleerd heeft.

Concreet: Wat betekent het voor jou?

Als opdrachtgever kun je ervoor kiezen om gewoon gebruik te blijven maken van de originele WordPress editor. Gutenberg is een toevoeging en we kunnen per klant bekijken of de implementatie van Gutenberg toegevoegde waarde heeft voor jouw website of webshop.

Wil je straks met Gutenberg aan het werk? Dan zijn de volgende stappen nodig:

  • WordPress moet geüpdate worden naar versie 5.0, dit kan vanaf medio augustus. 
  • Op basis van de content op je website of webshop inventariseren we of er maatwerk Gutenberg blokken nodig zijn. Er zitten standaard 22 blokken ingebouwd in de pagebuilder, maar wij kunnen ook extra blokken voor je maken als blijkt dat de ingebouwde blokken nog niet volledig aansluiten op je wensen. 
  • Na de inventarisatie realiseren wij de benodigde blokken, zodat jij aan de slag kunt gaan met de invulling hiervan.

We Brand maakt zich klaar voor Gutenberg!

We moeten we ons bij We Brand voorbereiden op de techniek onder de motorkap. Gutenberg draait op een snellere programmeertaal dan de huidige versie van WordPress, wat voor ons de nodige aanpassingen in de techniek met zich meebrengt.

Daarnaast zijn de mogelijkheden binnen Gutenberg al aardig compleet, maar het zou heel goed kunnen dat we voor sommige klanten maatwerk content blokken moeten ontwikkelen. We inventariseren dit vooraf om ervoor te zorgen dat we deze maatwerk blokken direct in gebruik kunnen nemen op het moment dat WordPress 5.0 gelanceerd wordt.

Ook niet geheel onbelangrijk: we zorgen voor standaard videohandleidingen voor het werken met Gutenberg. Deze delen we binnen My We Brand Creative, ons online klantenportaal. Zo kun je de videohandleidingen altijd en overal raadplegen.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Gutenberg? Je mag altijd contact met ons opnemen, we praten je graag bij.

Reacties zijn gesloten.